...и небе, продупчено от звезди

вторник, 27 март 2012 г.

Transcendence - Christopher McKitterick

…a book intheflesh…

new-TranscendenceCoverSpine

Transcendence е дебютният роман на Christopher McKitterick, който умело вплита в едно космическа опера, твърда фантастика и киберпънк в един шедьовър на модерната фантастика.

В не много далечното бъдеще човечеството колонизира Слънчевата система, две враждуващи фракции – EarthCo, контролираща вътрешната част на системата и NKK, държаща външните светове – се борят за надмощие, сложна система от орбитиращи компютри придобива разум, а на Тритон – една от луните на Нептун – група учени откриват древен артефакт, който може да промени съдбата на цялата човешка раса. Всичко това е само най-външната и безинтересна обвивка, защото сърцето на историята се заплита около героите на книгата.

Transcendence кондензира през гледните точки на отделните личности и изригва във въртоп от добри описания, осезаеми образи и още нещо. Нито един от героите не е чисто черен или бял, а много от тях търсят себе си в свят, в който реалността е скрита зад технологично прожектирани слоеве виртуалност. В свят, в който всеки носи няколко маски, всяка скриваща другата под нея.

Главният герой е Джонатан Сомбрио (неговите пасажи винаги са описани в сегашно време и задълбочаването в текста обяснява защо) – объркан тийнейджър, който е уморен от това светът да го държи на разстояние: семейството му контактува с него единствено чрез 3VRD-връзка (всеки човек има вградени в черепа си чипове с непрекъснат достъп до интернет и система за следене и контрол над достъпните функции), група от хакери го използват за собствените си цели, а единственият му приятел е герой на виртуално шоу, гледано от милиарди потребители. В живота на Джонатан настъпват промени, когато с него се свързва технологичната орбитираща мрежа на EarthCo, която наскоро е придобила разум и отключва нови опции за сетивата му, а след това пътят му се преплита с този на останалите герои. Последната част на романа резонира с ритъма на Джонатан – може ли непрестанно нараняваното от технологично-студеното общество момче да намери път напред или човечеството е на път да унищожи самото себе си?

Книгата е написана страшно добре и ме накара да изтръпна така, както и The Quantum Thief на Hannu Rajaniemi не успя. Езикът, описанията, научно-технологичните екстраполации само допълват плътта на триизмерни герои, всеки от тях интересен по свой собствен начин. McKitterick е автор, който ще следя отблизо в следващите години. Препоръчвам с вдигнати ръце.

Transcendence може да бъде изтеглен безплатно от сайта на автора.

0 коментара:

Публикуване на коментар